Hembygdsgården

© Västra Tunhems Hembygdsförening

<Tillbaka

Sökväg:

<Tillbaka

Björnjägaren Llewellyn Lloyd

Lloyd beskrivs i Nordisk Familjebok som en ”engelsk sportsman”. Som son till en engelsk bankir var han ekonomiskt oberoende och kunde helt ägna sig åt sina stora intressen jakt och fiske. Han flyttade till Sverige och Värmland 1823.
Lloyd gjorde sig tidigt bekant med dåtidens främste jägare Herman Falk som blev hans läromästare och blev snart själv en bemärkt björnjägare och en allmänt omtalad personlighet. I folkmun blev han kallad ”Lars Lejd” eller ”Låjdherrn”.
1831 flyttade han till Rånnum (i nuv.Vargön) men fortsatte björnjakterna under hela 1830- och 40-talen. Under sin ”karriär” var han med om att fälla inte mindre än 102 björnar ”av vilka en betydande del stupade för hans kulor”.

Lloyd skrev också flera böcker om både jakt djurliv i Sverige och Norge. Originalen var på engelska men några finns översatta och blev på sin tid folkböcker.

I Vänersborgs museum finns en utställning med några av hans bevarade tillhörigheter. Där kan man också lära mer om Lloyds son, Charles Andersson, som blev en berömd upptäcksresande i södra Afrika.
(Lloyd var aldrig gift och sonen fick inte lov att bära hans namn). Charles (Carl Johan) Andersson har fått en egen minnestavla uppsatt i Västra Tunhems kyrka.

Lewellyn Lloyds gravsten, som tillkom långt efter hans död, står ca 50 meter nordost om kyrkan. Båda årtalen på stenen har av någon okänd anledning blivit ett år fel. Han föddes 1792 och dog 1876.

Källa: Nordisk Familjebok 1886

Läs mer om Lewellyn Lloyd.

Läs mer om Charles Andersson.

Llewellyn Lloyds gravsten Charles Anderssons minnestavla

Charles Anderssons minnestavla i kyrkan.

Lloyds gravsten

ca 50m nordost om kyrkan

Upp