Hembygdsgården

© Västra Tunhems Hembygdsförening

<Tillbaka

Sökväg:

<Tillbaka

Västra Tunhems kyrka

Västra Tunhems kyrka är moderkyrka i socknen och är i sina äldsta delar från 1100-talet. Idag kan den närmast beskrivas som en 1700-talskyrka med medeltida inslag. Det man främst lägger märke till är takmålningarna, altaruppsatsen och predikstolen.

Kyrkan är väl värd ett besök. Där finns en guideanläggning, som på svenska, engelska och tyska ger besökaren vägledning. Modeller som visar kyrkans byggnadshistoria finns utställda.

Läs mer om kyrkans historia på nästa sida:

Kyrkan är i högsta grad levande. Här firas gudstjänst varannan söndag och den är mycket anlitad som dop- och bröllopskyrka.

Under sommarhalvåret är den mestadels öppen för besök och enskild andakt. Om man kommer med grupp och vill vara säker på att den är tillgänglig bör man först kontakta församlingsexpeditionen.


Mer att se

På den södra innerväggen finns gravhällen över Olof Silfverlood. Det var trosspojken som gjorde karriär under 30-åriga kriget och avancerade till överste.
Han är också huvudpersonen i visan om ”... det låga ryttartorpet vid höga Hunneberg”.

Strax nordost om kyrkan finns gravmonumentet över den legendariske björnjägaren och författaren Llewellyn Lloyd, som enligt egen uppgift var med om inte mindre än 102 björnjakter ”bland vilka en betydande del stupade för hans kulor”.
Lloyds son, Carl (Charles) Andersson som blev en berömd upptäcksresande i södra Afrika, har fått en egen
minnestavla i kyrkan.


Mer att läsa

om kyrkan och församlingarna i socknen finns i en artikel från vår 50-års Jubileumsskrift (pdf-fil 1,9 MB).

Göta älv Lloyds grav Kyrkstugan

Hitta hit
med GPS

WGS84
N 58° 18.612’
E 12° 24.054’

RT90
6470250 1300490

SWEREF99
6466186
347724

Upp